Följande diagram i ett inlägg på Pål Steigans blogg visar hur oljepriset räknat i euro har stigit från 9,1 € per fat när euron infördes till 93,62 € per fat i slutet av februari 2012.

Hur klokt är det då av de europeiska politikerna att hänga på USAs politik att genomdriva ett regimskifte i Iran, och stoppa oljeimporten från Iran? Steigans kommentar: “Men de europeiske lederne skjønner ikke hva de holder på med. De oppfører seg som fulle sjøfolk på landlov og tror at de kan opptre som gamle kolonimakter overfor et land som Iran.”

I en kommentar i SvD varnar också Nordeas chefsekonom Helge Pedersen för att “krisen kring Irans nukleära program” hotar att leda till ett “dramatiskt bakslag” för Europas tillväxt. Men för att anknyta till förra inlägget om medias snedvridna rapportering, så är det inte Västs ekonomiska krigföring mot Iran som ses som problemet – utan “den senaste tidens hot från Irans sida”, alltså att Iran inte stillatigande böjer sig för Västs hot!

Pål Steigans bok “Sammenbruddet” är översatt till svenska med det mer optimistiska namnet “En gång skall jorden bliva vår”. Hoppa över DN en vecka och läs den boken, och du kommer garanterat att förstå mycket mer av vad som händer i världen.